Colegiu ca CNVA nu există în toată SUA!

In Alta lume

Într-un municipiu subdezvoltat economic și cumplit de depopulat din cauza spaimei de ziua de mâine, cu o administrație clientelară pesedistă cumplit de devoratoare de bugete publice, a fost/este/va fi loc și pentru oleacă de performanță și podium intelectual. În calitate de absolvent al LVA promoția 1973, fac aici o cuvenită prestație de patriotism local, dar și național, pentru un liceu ridicat la rangul de Colegiu Național, al zecelea cel mai bun în clasamentul national al valorii și unul dintre cele mai vechi din România. „Liceu acreditat UNESCO”, „Școală europeană”,  „CNVA, la puterea celor 150 de ani de existență”, „Vulcan de educație și cultură”, „Oxfordul gălățean” – iată doar câteva dintre exercițiile de stil și admirație exprimate în zilele aniversare a 150 de ani de funcționare necontenită a Colegiului Vasile Alecsandri.

Adăugăm încă un apelativ inspirat, adus de absolventul academician și Doctor Honoris Causa Adrian Bejan, tocmai din SUA: „Colegiu ca CNVA nu există în toată SUA!” O spune un  român distins de Institutul Franklin pentru contribuţiile sale de pionierat în termodinamică, transfer de căldură prin convecţie, dar mai ales pentru legea constructală, care anticipează designul natural şi evoluţia acestuia în inginerie, ştiinţă şi sistemele sociale, și care stă într-o galerie onorantă a geniilor: Nikola Tesla, Marie şi Pierre Curie, Thomas Edison, Albert Einstein, Stephen Hawking, Jane Goodall şi Bill Gates.

Direcțiunea din momentul aniversar  150 de ani de existenţă a Colegiului  Naţional „Vasile Alecsandri” – Romeo Zamfir , director general și Onuț Atanasiu, director adjunct – au realizat activități festive timp de o săptămână, grupate pe arii curiculare: luni – limbă și comunicare, marți –om și societate, miercuri – științe, joi – fizică și arte, vineri – ziua porților deschise și Gala Jubiliară CNVA, sămbătă și duminică, premieri și întâlniri ale absolvenților.

Vârful sărbătoririlor a fost atins la Gala jubiliară CNVA 150 de ani, de la Teatrul Fani Tardini. Aici s-a recreat fervoarea  a 150 de promoții de absolvenți, ieșiți din „Fabrica de genii” din Galaţi, așa cum a numit-o absolventul de LVA Gheorghe Felea, consilier în Ministerul Educației Naționale.

Atmosferă eclatantă la Teatrul Fani Tardini, conferită și de personajele care au răspuns prezent invitației de a participa la Gala jubiliară

N-a putut fi prezent la CNVA președintele Klaus Iohannis, dar a fost reprezentat de un consilier prezidențial absolvent de LVA, Simina Tănăsescu, care a acordat Colegiului ordinul “Meritul pentru Învăţământ în grad de ofiţer” decernat de preşedintele României, Klaus Iohannis. Directorul CNVA, Romeo Zamfir i-a decernat președintelui o plachetă aniversară CNVA 150.

Al doilea ca importanță în ierarhie a fost ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop (care ar fi dorit să vorbească primul), al treilea a fost ministrul gălățean al Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, al patrulea a fost Adrian Bejan, absolvent promoția 1966. Membru al Academiei Române și laureat al Premiului Benjamin Franklin, Adrian Bejan a fost cel mai aplaudat nume din cele anunțate de directorul Romeo Zamfir.

Ministrul Liviu Pop, poreclit „Genunche”, a remarcat momentul istoric al înființării LVA. A vorbit de mai multă responsabilitate, aplecare către comunitățile școlare, încurajarea modelelor locale, așa cum este CNVA. S-a plasat pe sine ca un ministru cu mandat depășit de fatalul 6 luni (pare a fi lungimea optimă a mandatelor pentru miniștrii agramați ai învățământului din România), Liviu Pop a dat Ordin de ministru și a conferit placheta şi diploma aniversară „Spiru Haret” Colegiului „Vasile Alecsandri” din Galaţi, pentru activitatea desfăşurată şi performanţele înregistrate în cei peste 150 de ani de existent.

La final, a urat sănătate și …revedere la 300 de ani ai CNVA. Hm! Atât de lung să fie totuși mandatul lui Liviu Pop? Noroc că a fost trimis la timp în bancă cu o plachetă aniversară în brațe. Ulterior, a plecat împreună cu inspectorul școlar PSD Mioara Enache, pentru o repriză de propaganda printre profesorii convocați la Inspectorat.

Au vorbit asistenței Preşedintele CJ, Costel Fotea, Prefectul Gabriel Panaitescu (în lista cu programul festivității a fost anunțat din eroare -oroare subprefectul Mihai Manoliu), iar în locul primarului Ionuț Pucheanu a citit un text anost directorul de Evenimente, Silviu Bacalum. Plachete aniversare a mai primit și inspectorul general şcolar, Mioara Enache, care a acordat Colegiului Naţional  „Vasile Alecsandri” o contraplachetă aniversară, iar celor doi directori, Romeo Zamfir şi Onuţ Atanasiu, li s-a acordat câte un trofeu de excelenţă. A mai fost anunțată prezența la eveniment a deputaților absolvenți Mircea Toader și Victor Dobre, a rectorului Iulian Bârsan, rectorul Universității Dunărea de Jos, a primarului de Buzău, Constantin Toma, și a ÎPS Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos.

Remarcabilă a fost invitarea pe scena festivităților de 150 de ani  de CNVA a directorilor în viață ai Colegiului (Emil Dumitrescu, Cezar Gaiu și Vasile Ciuchină), a directorilor adjuncți (Mihail Brăilescu, Luminița Cobzaru și Doru Costache),  și a tuturor profesorilor prezenți la Gală.

Ca să facem o imagine a tradițiilor și prestigiului CNVA, să cităm niște nume care au absolvit în 150 de ani la LVA-CNVA: generalul Eremia Grigorescu, compozitorii Dimitrie Cuclin și Temistocle Popa, muzicianul Vasile Lupu, pictorul Camil Ressu, criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu,  fizicianul Cătălin Radu Deșliu, matematicianul Cristian Calude, inginerii Adrian Bejan și George Fernic, economiștii Virgil Madgearu și Gheorghe Zane.

.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

You may also read!

Oțelul Galați a pierdut meciuri importante de fiecare dată când primarul Pucheanu s-a lipit aiurea de imaginea echipei. Pucheanu a purtat ghinion Oțelului și la barajul pierdut cu Brăila, în 2021

Oțelul Galați a pierdut meciuri importante de fiecare dată când primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, și-a lipit numele de echipă,

Read More...

Oțelul a pierdut finala Cupei României! Gălățenii, înfrângere dureroasă la penaltiuri cu Corvinul. Doar suporterii Oțelului au fost la înălțime

Oțelul Galați a pierdut finala Cupei României, după un meci dramatic, care a fost decis la penaltiuri. Gălățenii au

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu