Partidul nu e încă în toate și în oricare dintre cei șase candidați la alegerile de rector ale Universității Dunării de Jos. Dacă Lucică fost Mare Rector și UTC-ist convertit câștigă procesul în contra Ministerului, DA!

In Actual, Alta lume, Politruci&Traseiste, Scoala

Motto: „Partidul e-n toate. E-n cele ce sunt / Și-n cele ce mâine vor râde la soare / E-n holda întreagă şi-n bobul mărunt / E-n pruncul din leagăn şi-n omul cărunt / E-n viața ce veșnic nu moare.” – George Lesnea (pseudonim al lui George Glod, n. 25 martie 1902, Iași – d. 6 iulie 1979, Iași)

Cartă nouă și noi alegeri la „Dunărea de Jos” cu vechi noi candidați și definitiv-provizorii proaste obiceiuri 

Au ieșit oare alegerile de rector dintr-o anumită obscuritate dubioasă ce nu se potrivește cu o universitate de prestigiu, cum pretinde că este Universitatea „Dunărea de Jos”, după episodul jenant al invalidării precedentelor alegeri?  Unii dintre cei implicați spun că da, alții dintre observatorii procedurilor spun că nu. Nu e ușor de decodat nuanțele fine sau brute ale noimei care a mobilizat la acțiune cinci contracandidați pentru cel care a câștigat în fapt alegerile în facultățile din Galați ale Universității – Cătălin Fetecău.

La o primă vedere, pare  că inflația de candidați de rector  la alegerile din 22 aprilie 2024 s-a petrecut după ce sindromul „dictatorul a fugit redivivus” a lovit la universitatea „Dunărea de Jos”  prin invalidarea re-alegerii pentru al doilea mandat a Jupânului cel Mare al intereselor bugetare, Puiu Lucian Georgescu.

E clar, Jupânul trage de timp, a trimis la lupta cea mare cinci copiuțe până revine la interes după câștigarea procesului de anulare a invalidării! E zdupul logicii simple a așezării calendarului și procedurilor de la UGAL. Dar dacă logica a luat-o pe invers?

Invalidarea Rectorului cel Mare de Dunărea de Jos se repară oare cu re-alegeri dintre șase rectori mai mititei?

Faptele spun frust și brut și abrupt, prin chiar numărul de voturi obținute de candidatul de la alegerile trecute, Cătălin Fetecău, că proiectul lui de management al Universității a fost unul de succes, obținând 334 de voturi. Este probabil și previzibil că proiectul Fetecău – un program managerial de modernizare a Universității – va fi agreat și în următoarea rundă de voturi.

E de remarcat că ar fi pentru prima oară când un rector ales la Universitatea „Dunărea de Jos” n-ar mai fi în mod flagrant și un politruc PSD sau PDL, așa cum au fost toți rectorii anteriori, ce  au „câștigat” alegerile conform procedurilor de obediență și clientelism și de constituire de grupuri de tip„care pe care”.

Nu este timp acum de detaliat mormanul  de scandaluri administrative, semnalate, explodate/mușamalizate în ultimele două mandate, ale rectorilor Gabriel Bârsan și Lucian Puiu Georgescu, ce a culminat cu invalidarea de către Ministerul Educației a alegerilor din decembrie 2023.

Cătălin Fetecău pare să fie un candidat fără telecomnandă politică, legitimat de prestațiile anterioare, de a credibiliza Universitatea prin contracandidarea aranjamentelor politice ușor de identificat în rectorii din ultimele trei mandate. Trece cu brio și de făcătura pregătită de „echipa câștigătoare” Puiu Georgescu, de a-l compromite cu un presupus plagiat, trâmbițat la pont de către presa obedientă, imediat după invalidarea alegerilor  clientului PSD Puiu Georgescu.

Privind agitațiile electorale din UDJ în manieră futil- senzaționist-conspiraționistă, am putea fi oleacă perplexați de anonimatul  și comoditatea (duplicitatea?) în care s-au complăcut cinci dintre competitorii alegerilor de rector de astăzi.

Cum adică, peste noapte, prin apăsare de buton de telecomandă, cinci proiecte anonime și bine pitulate în sertarele de prorectori și decani au văzut lumina inflației de proiecte manageriale reformatoare?

N-ar fi cine știe ce mirare. În fond și în context, proastele obiceiuri ale manipulării alegerilor  și opțiunilor electorale s-au translatat în campusul universitar  al sud-estului mediocru și subdezvoltat programatic.

Ce mai contează încă o repetarea a delirului electoral de pe câmpurile alegerilor din România, după modelul verificat de 34 de ani, al Partidului ce scoate la fiecare rundă de alegeri partide satelit cu ideologie capitalist-socialistă liber schimbistă de cumetrie de stânga-dreapta, bazată pe genă și  identitate de sânge politic?

Reflexele UTC-iste ale invalidatului rector Puiu Georgescu au lovit deja. Nici măcar nu mai este o știre de senzaționism grețos cea cu candidatul Nicoleta Bărbuță-Mișu: în exclusivitate promoțională și abject părtinitoare, candidatul este  „recomandat” brut neprofesionist (prin anunț prompt în cotidianul Galaților)  de fostul rector  cu antecedente PSD-iste notorii, Puiu Georgescu.

Cu o declarație lascivă  ante portas, Puiu o declară de Nicoleta  „de departe, persoana cea mai competentă și cu experiența construcției (…), domnia sa este singura dintre candidați care are experiența necesară pentru conducerea sistemului complicat care este Universitatea noastră!”


Fără Mogul are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


Hm! Este de dorit ca în proiectele prezentate să se regăsească o  universitate centrată pe interesele studentului? Evident  că e ideea forță, dar și mai forțată va fi activitatea de subconștient și subteran, de tipul „votați liber, votați ce vreți, dar nu pe ăla!”, la care s-au dedat de-a lungul deceniilor de alegeri de rector mulți dintre agenții de influență și obediență ce zburdă prin campus.

Ei nu se întâlnesc cu studenții și profii ca să-i asculte despre sensul și rostul reformei, ci ca să se asculte pe ei în poziția de Marele Jupân care va slobozi eficiența, corectitudinea și libertatea universitară și pe câmpiile Galațiului de Dunărea de Jos, desigur, numai dacă nu vor vota cu „ăla”.

Ca să nu fie debate tip monolog, să-i ascultăm în direct și la ora de vârf a opțiunilor finale pe cei șase din categoria academică „ăla”

Marian Barbu, în ultimii ani decan al Facultății de Automatică, era fan Fetecău, dar peste noapte i s-a relevat idei noi și percutante privind reformatarea managementului de la UGAL. Spune că vrea restart, performanță, echilibru, valoare și meritocrație, implicare, promovare, marketing academic, etc.

Nu e prea limpede nici dacă revelațiile lui au fost prilejuite de fâlfâitul de aripi stângiste de dreapta (aripa Fotea) sau de fâlfâitul de stânga-stânga (Pucheanu), adică cei doi (plus Cezar Bichescu) supramanageri de spitale și primării care fac de poveste devălmășia pesedistă specifică Orașului și Județului Roșu.

Am spus devălmășie? Ce o poate ilustra mai bine decât tehnica primitivă după care funcționează – îți dau ca să-mi dai! Cum ar fi de exemplu „tu îmi angajezi soția la Universitate și eu îți pun bichescul city manager la Primărie”.

Revenind la dezideratul dedicării intereselor Universității, Marian Barbu spune că s-a simțit violentat de situația „delicată și tulbure” din Universitate, și s-a decis să intre în malaxorul cu valori de portofoliu universitar și să riște nominalizarea pe postul de rector.

Crize au fost, crize vor veni, este imagine pătată, anumite declarații au murdărit reputația Universității, dar dacă e campanie curată, nu vrea să dea nume de pătători și murdăritori, hai s-o lăsăm pe mâine, nu se potrivește cu conceptele mele, e mediu academic, ce naiba!

Deci, ca să ne exprimăm frust, brut și abrupt despre crizele UGAL (dar nu cine știe ce), poate că fac alții nominalizarea odioșilor murdăritori de Universitate.

Dacă ar fi fost ceva crize și scandaluri și înainte de alegerile din decembrie 2023, Marian Barbu s-ar fi băgat la interesul public încă de atunci. Fiind doar un fel de supraviețuitor non-combat și abil al epocii „Pax Lucică”, l-a lăsat să se epuizeze în gherile de non-sens doar pe Cătălin Fetecău, pregătind temeinic contraofensiva asaltului pe funcție, în primăvara-vară 2024, pe un front larg, cu șase candidați. Dacă câștigă, e de bine, dacă nu, nu! Nu va contesta nimic.

Nu crede în împrăștierea votului ca tehnică diversionistă de alegeri, ori e rector, ori profesor, nu candidează nici pentru, nici împotriva cuiva, mai mulți candidați sunt mai multe unghiuri de a privi o sumedenie de probleme – iată ce simplă este logica intrării la alegerile de rector.

S-au detectat iar politruci în dispozitivul alegerilor de rector? Nu are informații și nu crede în astfel de povești!

Asupra lui nu s-au făcut presiuni să candideze (sau nu) și nu a auzit despre o anumită hârjoneală electorală provocată de grupul de influensări politico-administrativi de extracție pesedistă Pucheanu-Bichescu.

În această conexiune toxică a influensărilor, e bine de juxtapus niște antecedente brute comise în traseele electorale ale lui Costel Fotea PSD, prin spitale și printre doctori, alături de Puiu Georgescu PSD pentru a se reține bine cine merită laudațio și votațio Rector (PSD!). Ba, până și Facebook ne povestește că Marian Barbu este admirat în susținerile lui reformiste de fostul prefect liberal Avramescu. Trecem vestea la rubrica „fapt divers”, că doar nu-l bănuim pe Marian Barbu  că suflă a briză liberală peste o maree pesedistă.

 „Votați liber, votați pe cine vreți, numai pe ăla, nu!” Nici de un așa îndemn subtil nu a auzit Marian Barbu să se fi lansat (prin emisiunile tv de prezentare a capabilităților candidaților?). Mda!

Barbu crede doar în observatori și puterea conștiinței revelate în cabina de vot, în liniștea și relaxarea și zâmbetul pe buze de la locul de muncă, după încheierea alegerilor.

De ce singurii candidați cu promovare fără P în cotidianul Galaților au fost dna Nicoleta Bărbuță-Mișu și Marian Barbu? De ce Puiu Georgescu o recomandă doar pe Nicoleta Bărbuță la funcția de rector? E de neînțeles, e de neacceptat, nu știe noima, trebuie întrebat Puiu Georgescu!

Oare prezența lui Marian Barbu în Consiliul Eparhial poate fi pusă în contextul alegerilor tot ca un fel de „recomandare”, de data asta arhiepiscopală? Da, dacă închinatul duminical este un delict care să conteze în tehnica alegerilor. Nici pentru cineva, nici împotriva cuiva!!? 

Daniela-Laura Buruiană, actualul rector interimar, numită prorector în 2023, fost director de departament la Facultatea de Inginerie,  pare să fie practicant de politică la două sau câte capete or fi prin UDJ. Nu sunt identificate exact atracțiile planetare câștigătoare, deși cunoscătorii învârtelilor satelitare cred că devine irepresibilă gravitația astrului imploziv de tip gaură neagră Dan Nica (cu satelitul deviant Costel Fotea la pachet), după ce strălucirea chioară a asteroidului Pucheanu -Bichescu a ratat orbita.

Buruiană își dorește ordine și disciplină și cele mai corecte alegeri de rector. Simte că cei care au făcut politică se folosesc de factorul politic pentru a marca teritoriul exclusivității de interese și că Puiu Georgescu este de notorietate la acest capitol. Alegerile precedente au suferit din cauza acestor marcaje cu esență de ego personal supradimensionat. Să fie campanie liniștită, curată, axată pe competențe, adică meritocrație pură.

Cumva impură este năvala de candidaturi, stimulată de întredeschiderea porților Cartei Universitare. S-a dat liber la candidat, dar mai multă împrăștiere a opțiunilor în primul tur, deci mai multă manipulare, șantaj și combinatorică în al doilea, nu?

Cei care au avut puterea în UDJ vor s-o rețină. Șase candidați înseamnă că universitatea are voce, prinde curaj și începe să dea din aripile schimbării. În viață, fiecare își are locul, sau fiecare și-l găsește”.

În calitate de rector interimar, Daniela-Laura Buruiană nu a mai angajat Universitatea în diferite comenzi de promovare sau publicitate, deci nici în apariția celor două materiale de presă care fac imagine candidaților Nicoleta Bărbuță-Mișu și Marian Barbu, adică cei doi „recomandați” de fostul rector Puiu Georgescu.

Nici procesele iscate de invalidarea rectorului Puiu Georgescu nu sunt asumate de Universitate, fiind bazate pe resursele financiare și emoționale ale lui Puiu Georgescu și Cătălin Fetecău. Universitatea a ieșit din procesul invalidării rectorului de către minister, acțiunea continuă doar pe persoana fizică dornică de re-confirmare, Puiu Georgescu.

Admite că plagiatul candidatului Cătălin Fetecău este încă o imoralitate, de conjunctură, e cu damf de armă electorală, este o făcătură, parte din arsenalul de lovituri prin surprindere aplicate adversarului. Rectorul interimar Daniela-Laura Buruiană  apără dreptul oricui de a candida, conferit de noua Cartă universitară.

Mesaj pentru primul tur? „Oamenii să fie curajoși, să vină la vot și să-și înfrunte orice teamă, și să privească spre viitor, pentru că asta trebuie să ofere în primul rând Universitatea, stabilitatea și viitorul comunității ”.  

De ce să le fie teamă să vină la vot? „Poate nu vor, poate vor să se ascundă… Poate sunt iritați de situația creată, și avem datoria să le stârnim interesul colegilor nostri…Trebuie să trecem la alt nivel, altfel stagnăm, nu ieșim din zona asta de universitate a sud-estului… Se va vedea la admitere, vom suferi cu toții. Ne luptăm cu multe orgolii când primează interesul personal. Contează doar interesul general, trebuie să ieșim din anonimatul care ne… Trebuie o vizibilitate mai bună a competențelor pentru studenți și profesori. Părințiilor care își trimit copii la Galați și citesc în presă despre starea de instabilitate…, le crează o stare de neliniște. Ne trebuie flexibilitate, nu rigiditate. Azi am auzit o vorbă: „Viața în echilibru ne aduce moarte. Serios?  Da, inimii nu-i place rigiditatea, ci flexibilitatea”. Trebuie să ne concentrăm, să vedem unde am greșit, ce ne dorim de la Universitate, să ne schimbăm,  ca să ne fie bine peste 10 ani.

Dacă ne placem și complacem cu aceleași intrigi, interese, plagiate, care sunt scoase la momentul potrivit,  ne arată că e vorba de interese personale.

Spuneți că e o stare de pândă? Ha, ha! Există un personaj care are atât de mult timp, să-și creeze stări de pândă? Probabil se privește în oglindă și se vede pe el însuși, pândindu-se să nu greșească…Mă sperie imaginea/ creația dv. jurnalistică…Trebuie să ne lecuim de teroare și frică! Avem libertatea de exprimare, dar unii nici nu vor s-o folosească, nu știu cum…Sunt studenți care nici nu vor această libertate.”

 

Silvius Stanciu, fost prorector (2019-2024), nu pare să fie preocupat de atracții politice sau de mirajul conformării după cum bat furtunile intereselor, fiind un promotor al independentismului. Nu-și dă aere, nu are grup de susținere, candidează de unul singur și crede că va câștiga.

S-a băgat la candidat, dat fiind trecutul său de marginalizat al tartorului Puiu Georgescu. „Uite că pot și eu!” sau „Cine are competențe, e cu mine!” ar putea fi sloganurile cu care va lovi în ședințele de convins-învins auditoriul sofisticat al Universității.

N-a simțit năvălirea factorului politic în prepararea alegerilor după rețeta răsclocită din deceniile anterioare: participă cine simte chemarea, iese doar cel chemat! Pe aceste principii rapace, sagace și vorace au fost chemați să susțină (Spiritus Rectoris PSD sau PDL) interesele celei mai mari Universități a sud-estului de Dunărea de Jos rectori ca Emil Constantin, Viorel Mânzu, Gabriel Bârsan și Puiu Georgescu.

Silvius Stanciu nu are concurenți, ci doar colegi de campanie pozitivă. E om de echipă, dar nu are echipă de profesori susținători, se promovează singur. Vrea schimbarea climatului organizațional universitar, peste care bat vântoase neacademice cu iz de scandal.

Admite că anumite persoane trag în jos de prestigiul Universității, dar vrea să rămână doar un lup singuratic, dedicat principiilor promovării universității și își face campania la Slobozia, Bârlad sau Tulcea, unde promovează Universitatea. Vrea normalitate, nu crede în manipulatori, este apreciat pentru că vrea schimbarea, crede doar în campanie pozitivă, pentru care a primit timp de antenă la Reperul și TV Galați.

Nu crede că anumiți candidați ar fi reacționat la „telecomandă”, pentru a disipa votul în primul tur  și a se ajunge în turul doi, al coalizărilor. Un exemplu este cel al candidaților Ștefan Baltă și Marian Barbu, foști susținători ai echipei Fetecău.

 

Cătălin Fetecău, fost președinte al Senatului universitar (2019-2023), este un adversar al politizării mediului universitar. Propune alcătuirea unui Consiliu Consultativ, ce ar putea emana strategii după modelul „Grupului de la Cluj”. Gestionarii ar putea fi Universitatea și Arhiepiscopia, pentru a aduce la aceeași masă rotundă sau pătrată oamenii care să stabilească multidisciplinar calea de creștere a vizibilității regiunii de sud-est și de combatere a dezastrului depopulării.

Nu este prea marcat de reluarea temei prăfuite a plagiatului lucrării sale de doctorat. Pregătită încă de data trecută, pentru varianta invalidării (??!), ciorba reîncălzită a plagiatului Cătălin Fetecău este posibil să fie servită și la actuala repriză, chiar dacă nu prea vor mai fi amatori de astfel de consommeuri. Probabil, din cauză de proces și plângere penală a lui Cătălin Fetecău, pe când Puiu Georgescu se antepronunța încă din vremea când era rector.

Prinși de furia antepronunțării, să nu cobim – va fi de istorie a aroganțelor futile momentul în care amarnicul Puiu Georgescu nu va câștiga procesul cu Ministerul, și va pierde și în speța compromiterii prin plagiat a lui Cătălin Fetecău. Dacă va fi invers, avantaj Puiu, dezastru de imagine UDJ.

    Nicoleta Bărbuță-Mișu, fost prorector (2020-2024) nu are reflexele utecist-dictatoriale ale jupânului Puiu Georgescu, dar gravitează inexorabil și irefutabil în câmpul gravitațional al Marelui Astru Rector invalidat.

Cine întreține acest context tensionat al alegerilor pe fond de invalidare anterioară?

 Nicoleta Bărbuță-Mișu:  „ Hm! Ministerul a recomandat reluarea alegerilor în termen de trei luni, am intrat în legalitate conform noii legi, cu elaborarea metodologiei, a cartei și a calendarului. La Universitatea noastră s-a procedat ca atare, numai că într-un sens invers, mai întâi calendarul, apoi metodologia și la final Carta. Ar putea fi considerat viciu de procedură, trebuia întâi Carta, apoi, având metodologia, se făcea calendarul. Senatul a decis, prin vot nominal.

Au fost multe voturi împotrivă sau abțineri, legate tocmai de această ordine inversă. A fost grabă, la solicitarea unui grup de senatori, de a se face în această ordine. Președintele Senatului a organizat o ședință extraordinară, s-a aprobat, au fost mai multe păreri contrare și atunci s-a mers pe vot nominal.

Prin noua Cartă s-a eliminat condiția de titlu de profesor pentru a fi validate candidaturile, și astfel avem mai mulți candidați. Dacă mă întrebați de copierea în UDJ a modelului politicii românești – mai mulți candidați, mai multe partide satelit, votul se disipează de la direcția principală, în cazul nostru contracandidatul cu cele mai multe voturi la Galați, Cătălin Fetecău – nu pot să spun, nu sunt implicată politic, dar o presiune dinspre factorul politic există.

Eu am făcut parte din echipa câștigătoare a rectorului Georgescu. În decembrie 2023 ne-a anunțat că nu mai candidează, are procesul deschis pentru că crede în dreptatea lui, nu a fost greșeala dumnealui că nu a fost validat, ci pur și simplu Senatul anterior a aprobat calendarul, momentul de validare a alegerilor, listele de alegători, secțiile de votare au fost legal constituite, dumnealui nu are nicio vină aici, și atunci este dreptul dumnealui să-și facă dreptate în instanță.

Când a anunțat că nu mai candidează, a rugat colegii din echipă să facă propuneri, și eu am fost propusă să candidez și am fost votată de 20 și ceva de persoane. Ați pomenit de un anume „terorism” exercitat în ședințele de Senat. Noi avem posibilitatea să ne exprimăm liber, iar la vot, votăm după conștiința, cunoștințele și după experiența pe care o are fiecare. Dacă i se spune de undeva – de la o persoană, de la un partid, din mediul de afaceri, după cum spun studenții – să voteze un anume candidat, nu este în regulă.

Cred că comunitatea academică va decide cum trebuie. Se vorbea în decembrie 2023 că dl Fetecău era susținut de PNL, dl Georgescu este cu sprijin PSD, dar nu a implicat politicul în Universitate, toate acestea sunt doar auzite în cursul campaniei… Prestigiul zdrențuit al Universității poate fi reabilitat dacă susținem împreună creșterea ei și nu divizarea și compromiterea reprezentativității zonale și naționale. Nu putem desprinde acum Facultatea de Medicină într-o altă universitate, când toată lumea vorbește de consorții universitare. Suntem deja afiliați unor consorții naționale, avem deja o poziție… Am putea asista la o preluare, de către o universitate mai mare și mai puternică, și deci Facultatea de Medicină de la Galați ar avea de suferit, trebuie explicat asta…  Dl. Nichita nu are pe cineva pe lângă dumnealui care să-i explice implicațiile și efectele asupra cadrelor didactice, dacă ia o astfel de decizie. E vorba de resurse, de patrimoniu…

În ce privește procesele: cel cu Ministerul Educației, de suspendare și anulare a Ordinului de invalidare a alegerilor de rector de la Universitatea Dunărea de Jos, ordinul a fost dat în baza unui Raport de control al Ministerului, în care nu a existat o recomandare de anulare sau că ar fi existat o fraudă în procesul de alegeri. Ordinul este emis contrar legii, nu este prevăzut un articol prin care MEN poate să nu confirme, MEN poate doar să confirme rezultatele alegerilor. Dacă sunt probleme în procedura de alegeri, acelea trebuie demonstrate în instanță și dacă instanța a dovedit vicierea sau frauda, abia atunci se poate lua o decizie de neconfirmare”.

Este posibil ca dl Puiu Georgescu să fie declat câștigătorul alegerilor din decembrie 2023 și să revină pe cai mari în poziția de rector la Universitatea Galați?

„Da, este posibil! Asta n-ar fi un nou scandal, o altă compromitere a Universității, ci ar fi, pur și simplu, o confirmare a celor spuse până acum. Dumnealui a câștigat alegerile de drept, cu 14 voturi în plus, certificate de observatori, de membrii corpului de control, care au măsurat ștampilele… N-au găsit nimic în neregulă. Ce este în neregulă, este din vina Senatului, nu a dumnealui.

S-a simțit și atunci presiunea politică, contestația cu neregulile a fost depusă a doua zi după validare, era pregătită dinainte… Nu putea aduna într-o zi acele informații.

Despre cealaltă „preparare”, a acuzei de plagiat pentru contracandidatul Cătălin Fetecău, nu știu, am auzit de ea de pe Facebook. Sper că cine va fi ales să se bazeze pe concordie, colegialitate și respect reciproc.

Dacă voi fi aleasă și dl. Georgescu va cere să-i eliberez scaunul de rector de drept? Îl voi elibera, este dreptul lui, dacă instanța a decis asta. A câștigat alegerile, oricine va fi ales trebuie să accepte acest lucru”.

    Ștefan Baltă, conferențiar, Facultatea de Inginerie, fost prorector în 2015-2019, are mania candidaturii legitime, indiferent în contra cui și când.

A fost rejectat din  precedentele alegeri prin ucazul rectoral al lui Puiu Georgescu, care a vrut să fie contracandidat doar de profesori, nu și de conferențiari ca Baltă. Direct și sincer vorbind, inflația de candidați se întâmplă după ce Rectorul cel Mare a dat liber la candidat?

Ștefan Baltă: „La mine  a contat schimbarea de Cartă, am vrut și am luptat pentru a candida în ultimii patru ani. Am fost o echipă, au fost argumente și contraargumente prezentate în Senat, Senatul a aprobat cu consens, de voie sau de nevoie (ce instructivă ar fi vizionarea pe rețele a unei astfel de ședință de Senat, pentru a te repulsiona cu „arsenalul” de priviri laser, degete poziționate specific, SMS-uri și alte argumente specifice „democratizării”/terorizării Senatul).

Echipe de consens în management au existat și s-au schimbat permanent. În cei patru ani de opoziție ai mandatului Puiu Georgescu, și Cătălin Fetecău, și Marian Barbu au fost în echipa Georgescu. La sfârșitul lui 2023, l-am convins pe Fetecău să candideze, pentru că eu nu puteam. Marian Barbu a plecat și el de lângă Georgescu și l-a susținut pe Cătălin Fetecău.

Când au început înscrierile, a apărut un conflict între echipa lui Barbu și cea a a lui Fetecău, și s-au rupt. Dacă Barbu a plecat de lângă Georgescu PSD, PSD s-a dus după Barbu.

Mulți candidați, puțină solidaritate! Eu nu am optat pentru niciuna dintre echipe și am decis să-mi măsor șansa. Ca și Silvius Stanciu și  Daniela-Laura Buruiană, care candidează că așa au vrut ei, nu pentru că au fost împinși de la spate de Georgescu. Constat că în campania din facultăți, pe ei îi atacă cel mai mult Georgescu.

Așa cum au evoluat și s-au regrupat echipele, în turul doi toți se vor strânge împotriva mea. Sunt singurul care n-am făcut parte niciodată din echipa lor.

Patru ani de zile m-am certat cu Georgescu, am depus sesizări, am dat în judecată, am fost dat în judecată, am câștigat tot. Pe baza sesizării mele la minister, din 2023, privind interdicția conferențiarilor de a participa la alegerile de rector, a venit răspunsul privind ilegalitatea, încă din septembrie 2023. Și din acest motiv s-a făcut invalidarea alegerilor din decembrie 2023.

Noile reglementări aduc un beneficiu în alegeri, se votează pe opțiuni personale și nu pe grupuri de interese. Prin procesul contra ministerului,  fostul rector Puiu Georgescu ține în șah Universitatea, fiind teoretic posibilă revenirea pe funcție și anularea alegerilor din aprilie 2024.

Din punctul meu de vedere – și asta spune toată școala – în turul doi vor ajunge Marian Barbu și eu. Deci se vor concentra ca să fie eliminat unul dintre noi.

Oricum, Universitatea a beneficiat de prima campanie relaxată, fără atacuri, cu atmosferă colegială, cu zâmbetul pe buze”.

Mențiune specială la capitolul „Oportunist, deci exist”, pentru actualul preșesdinte al Senatului UDJG, Alexandru Nechifor, care e de acord cu oricine este de acord că el este și va fi preș (de Senat). Tocmai ce a făcut o constatare de ultimă oră: echipa de luzări ai lui Georgescu e mai pe făraș decât cea de forțoși ai lui Marian Barbu, deci e de luat în calcul o justă re-orientare.

Poate că tocmai aceste oportune re-orientări i-au facilitat promovarea fulminantă  și arderea etapelor: de la asistent la conferențiar în doar doi ani, iar de la conferențiar la profesor ar putea arde chiar în mai puțin de atât.

Fotografie din 2019, după câștigarea alegerilor de către echipa Puiu Georgescu

Potrivit calendarului stabilit în martie, alegerile pentru funcția de rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați vor avea loc pe 22 aprilie 2024, iar un posibil al doilea tur de scrutin ar fi organizat în data de 25 aprilie, rectorul urmând să fie validat de Senat cel târziu pe 30 aprilie.

Se va vota secret, doar la secția de vot de la Galați. Sunt informații din șapte surse că votul va fi controlat, fotografiat, ginit prin transparență, observat de agenți din comisii. E libertate, dar e și o teroare, nu vă temeți, bucurați-vă! Prorectorii vor fi stabiliți în urma unui concurs de idei și pe baza întrebărilor primite de la studenți!? Da, dar numai dacă câștigă alegerile „ăla”.


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu