Candidatul Ștefan Baltă, prins în 2019 cu o lucrare plagiată, s-a retras din competiția pentru funcția de rector al UDJ Galați. Baltă nu a precizat pe care candidat îl va susține în turul 2

In Actual, Scoala, Sistemul

Au mai rămas doar doi candidați în competiția pentru funcția de rector al Universității Dunărea de Jos (UDJ) din Galați: Marian Barbu și Cătălin Fetecău. Al treilea candidat calificat în al doilea tur de scrutin, Ștefan Baltă (foto), a anunțat miercuri dimineață că se retrage din cursă, dar nu din cauza faptului că a fost prins cu plagiatul în rucsac, ci din motive de ordin procedural, care au legătură cu procesul de alegere a rectorului.

Conf. univ. dr. Ștefan Baltă, 42 de ani, candidatul care după primul tur de scrutin se clasase pe locul 2, la egalitate cu Cătălin Fetecău (106 voturi fiecare), a făcut anunțul retragerii miercuri dimineață, cu o zi înainte de desfășurarea turului 2 pentru alegerea rectorului UDJ Galați.

„Stimați colegi – cadre didactice, studenți și personal administrativ. Având în vedere lipsa prevederilor legate de eventualitatea turului 3 la alegerea rectorului din Metodologia de alegeri, cât și a eventualelor consecințe ale acestui lucru în procesul de validare a alegerilor, am depus astăzi o cerere de retragere din turul 2 al alegerilor pentru funcția de rector. Revenirea la normalitate este mai importantă decât numele viitorului rector”,

a scris conf. univ. dr. Ștefan Baltă pe contul său de Facebook.

Baltă nu a precizat și pe care candidat îl va susține în turul 2: pe Marian Barbu sau pe Cătălin Fetecău?

Așadar, din mesajul lui Ștefan Baltă aflăm că el se sacrifică pentru binele Universității Dunărea de Jos din Galați, pentru că această cursă în trei ar fi putut complica rezultatul final al alegerilor, cauza fiind, cităm, „lipsa prevederilor legate de eventualitatea turului 3 la alegerea rectorului din Metodologia de alegeri”.

E clar: Universitatea Dunărea de Jos din Galați, corpul profesoral ar trebui să îi mulțumească public „marelui erou” Ștefan Baltă pentru că s-a gândit să se retragă din competiție și să renunțe astfel de bună voie la un eventual mandat de rector… pentru binele Universității!

Dar cercetătorii finlandezi oare ce-or avea de spus despre retragerea intempestivă a lui Baltă?

Cum care cercetători finlandezi? Ăia de la care Ștefan Baltă și alți doi colegi ai lui au plagiat cu toptanul, de s-au speriat și membrii Comisiei de Etică de la Universitatea Dunărea de Jos Galați care au analizat plagiatul, în anul 2019.


Fără Mogul are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


În data de 18.11.2019, o comisie formată din prof. Viorel Nicolau (președinte), prof. Lorena Deleanu și prof. Petre Alexe (membru) a comparat o lucrare semnată de Ștefan Baltă (în 2011), în calitate de coautor, cu una a unor cercetători finlandezi (din 2007) și a stabilit că este vorba despre plagiat în proporție de 80%.

„Din compararea și analiza materialelor a rezultat:

Articolul în cauză (cel la care coautor a fost și Ștefan Baltă – n. red.) conține circa 80% din conținut preluat integral din articolul original (al cercetătorilor finlandezi – n. red.), fără a se preciza sursa: zeci de paragrafe, 1 figură, 10 ecuații, precum și majoritatea referințelor.

Articolul original nici măcar nu este trecut la Referințe.

Articolul în cauză a fost analizat pentru similitudine și cu un sistem automat de antiplagiat, utilizat la nivelul Universității Dunărea de Jos din Galați (Sistemantiplagiat.ro). Analiza a fost făcută doar pe text, și a arătat 68,5% similitudine între cele două articole. Însă trebuie subliniat faptul că articolul în cauză conține și un număr de 10 ecuații și 1 figură, care au fost preluate integral tot din articolul original, și nu au fost analizate de acest sistem.

În urma sesizării de autorii finlandezi către jurnalul TEHNOMUS, editorii acestuia au sancționat lucrarea, prin înscrierea pe fiecare pagină, a mențiunii: Article with content claimed by another author (Articol cu conținut revendicat de alt autor – n. red.)„,

a precizat prof. univ. dr. ing. Viorel Nicolau, în calitate de președinte al Comisiei de Analiză care a comparat cele două lucrări (vezi facsimil mai jos).

De cealaltă parte, Ștefan Baltă a încercat atunci, în 2019, să se delimiteze de plagiatul care, după 8 ani, l-a ajuns din urmă, spunând că întreaga vină ar aparține unui coleg al său, Marius Bodor, care era prim-autor al lucrării științifice care a fost realizată în proporție de 80% după o lucrare a unor cercetători finlandezi.

„În anul 2011, la Conferința TEHNOMUS – NEW TECHNOLOGIES AND PRODUCTS IN MACHINE MANUFACTURING TECHNOLOGIES, colegul meu Marius Bodor a trimis un articol la care sunt și eu co-autor. Dintr-o greșeală acesta a trimis un draft al articolului unde nu erau trecute referințe bibliografice. Acest lucru a fost sesizat încă din anul 2011, iar autorul principal Marius Bodor a trimis un email către responsabilii cu organizarea conferinței pentru a le cere înlocuirea articolului, recunoscând că dintr-o eroare a trimis altceva. După o perioadă de timp a revenit cu alt email către organizatori, dar modificarea nu a fost efectuată.

Mai mult de atât, în aceeași perioadă, autorul principal al articolului a trimis un mail colectivului de cercetători din Finlanda, prin care și-a cerut scuze și le-a explicat situația.

Deoarece organizatorii conferinței nu au modificat varianta de articol care apare pe site-ul conferinței, acesta NU a fost raportat în activitatea științifică nici a mea și nici a colegului meu Marius Bodor. Lucrările de cercetare reprezentative pentru activitatea de cercetare cât și pentru cea de promovare sunt cele prezente în baze de date internaționale (SCOPUS, webofscience).

Acest articol nu a fost raportat nici măcar în lista de lucrări extinsă, aspect care poate fi verificat pe site-ul MEN la promovarea pe postul de Conferențiar din anul 2015″,

a scris Ștefan Baltă, în apărarea lui, pe contul său de Facebook, în data de 18.10.2019, la scurt timp după ce acuzațiile de plagiat au apărut în spațiul public.

Aceasta a fost, evident, o încercare a lui Ștefan Baltă de a minimaliza efectele plagiatului comis și de a scoate în față faptul că, din moment ce acest plagiat nu apare în mapa sa profesională, atunci e ca și cum el nu există.

Plagiatul însă există și poate fi considerat mai actual ca oricând, din moment ce Ștefan Baltă a candidat acum pentru postul de rector al UDJ Galați, iar în viitor el ar putea ținti alte funcții cum ar fi cele de prorector, decan etc.

De altfel, în concluzia raportului întocmit de comisia de analiză condusă de prof. Viorel Nicolau, raport care încă există pe site-ul UDJ Galați, se precizează că lucrarea celor trei autori români, printre care și Ștefan Baltă, constituie „un plagiat evident”, motiv pentru care s-a propus sancționarea celor trei cu „cel puțin avertisment scris”, conform Codului de etică și deontologie profesională universitară al Universității Dunărea de Jos din Galați.


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

3 commentsOn Candidatul Ștefan Baltă, prins în 2019 cu o lucrare plagiată, s-a retras din competiția pentru funcția de rector al UDJ Galați. Baltă nu a precizat pe care candidat îl va susține în turul 2

  • Amice, esti pe alaturi tare! Se vede clar ca nu ai inteles nimic din ce se intampla in universitate si ca nu fugaresti decat stiri de scandal. Si alea denaturate si false. Trist pentru cineva care se pretinde a fi jurnalist….

  • „Misule”, esti unul din sustinatorii lui Balta din aceia care l-au propulsat in lumea universitara?Tot voi l-ati sfatuit sa se retraga pentru a-i face culoar „marelui” fetecau,cel care este coautor la tot ce s-a inventat in ultimii 30 de ani in Galati? Nu exista lucrare la care „marele” fetecau sa nu-si fi lipit numele…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu